IngridBakkee - Ingrid Bakkes blogg <3
Hjem Add Om meg Kontakt

0

Fatigue er et ord som for mange er fremmed- både for kreftpasienter og friske mennesker. Til og med for leger. Det er noe som veldig mange opplever etter en kreftbehandling, i forskjellig grad. Noen får det kronisk og for noen går det over. Fatigue er at man hovedsaklig er mye sliten, selv uten å kanskje ha gjort så mye. Selv om kreften er behandlet og borte så har man en lang vei å gå før man er helt frisk. Men føler seg kanskje aldri helt fin- dette er veldig individuelt. Og det er dette som er vanskelig for andre rundt å forstå, og det skjønner jeg. Trodde selv at jeg kunne jobbe et par måneder etter behandlingen var ferdig. Noen synes det er vanskelig å si nei til ting og sliter seg ut på det, jeg føler selv jeg har vært flink til å lytte til kroppen og tatt pauser innimellom og takket nei til flere ting- som jeg selvsagt gjerne ville vært med på. Jeg har slitt mer med fatigue og det å være sliten etter å ha begynt litt med jobb, som var September i fjor. Nå går det bedre igjen, og det handler om rutiner. For meg er det viktig å lytte til egen kropp, planlegge når jeg skal gjøre ting, og å ikke gjøre ting for lenge av gangen- selv om det nå går bedre å gjøre mer enn en ting i løpet av en dag. Men det er slitsomt og frustrerende å være sliten "uten grunn". 

"Det som kanskje frustrerer meg mest er når det kommer til trening, klarer ikke gjøre så mye som jeg vil. Å feks å gå i Baneheia skal jo være deilig og man skal få energi osv, det får jeg altså ikke. Jeg er kjempe happy for å gå de første 200 meterne før jeg kommer midt i første bakke og kjenner pulsen stiger fort og hodet dunker. Det er ting som faktisk dukker opp, ikke 'klaging', for jeg vil så gjerne gå tur og ordentlig kose meg og få energi av det- men kroppen styrer liksom seg selv. Det kommer så klart ann på dagsformen, men den kan føles bra helt til jeg har gått et stykke. Det er utrolig frustrerende.." Dette er det noen måneder siden jeg skrev ned, og det har heldigvis blitt bedre- nå nyter jeg tur. Som tur, blander jeg det sammen med jogging ogsånn så er det ikke like avslappende å gjøre det. Men jeg liker å gå tur og prøver å gjøre det ofte! Trener også på treningsstudio og merker at dette går bedre og at jeg klarer pushe meg enda mer, som før jeg ble syk. Blir ikke direkte mer opplagt av trening, men merker at det hjelper på flere ting likevel. Trening skal være gøy, og det begynner det å bli igjen. 

Slitenheten har også gjort at jeg har fått en jevn døgnrytme så jeg er ofte klar for å sove i 10 tiden på kvelden, noe som for mange virker veldig tidlig. Men det har blitt en rytme også er jeg jo rett og slett trøtt og sliten da, ofte tidligere men kan ikke legge meg altfor tidlig heller. Det skjer også at jeg er så sliten at jeg faktisk ikke får sove. Søvn er viktig for meg, kanskje ikke type 10 timer søvn, men å legge meg tidlig nok og våkne når jeg er "uthvilt" da. Mennesker blir generelt slitne på dagen når de har sovet dårlig, men tror de med fatigue trenger en god natts søvn enda mere. Noen ganger hjelper det kanskje ikke med en god natts søvn heller. Og sånn er det bare noen dager, kanskje i en periode.

Har tenkt lenge på å legge ut dette, så synes det var på tide. Fatigue og det hvorfor man fortsatt er "syk" etter å ha blitt "frisk" kan ta tid å forstå og venne seg til. Jeg synes ikke det er gøy å si nei til ting, men har lært meg å høre på kroppen, og begynner å lære hvor mye jeg tåler. Kanskje dette er til oppklaring for noen, og kanskje noen kjenner seg igjen. Lov å spørre hvis du lurer på noe også :-) 

                                          
                                                      Noen ganger hadde det ikke vært så dumt med en sånn en kopp, hehe!